top of page

Dijital Pazarlama'ya dair

Güncelleme tarihi: 28 May 2021

DİJİTAL PAZARLAMA Sanal alanda insanların sizi daha çok göreceği bir tanıtım tekniği dijital pazarlama olarak ifade edilebilir. Tanım açısından teknolojik yönü baskın olan dijital medya pazarlama teknikleri avantajı yüksek olan bir yöntem olarak dikkat çekmektedir. Dijital alanda yapılan bir hizmet ve ürün tanıtımı markalaşma anlamında temel bir zemin anlamına gelir. Açık pazarlama yöntemi manasında bu teknikleri kullanarak birçok avantaj sağlayabilirsiniz. Dijital Pazarlamanın Alanları En ufağından bir bireysel işletme bile ufak bir bütçe ile satmak istediği ürünü pazarlar ve bu alandaki karını ve bilinirliğini artırma fırsatını yakalayabilir. Dijital pazarlama kendi içinde bu bölümlere ayrılır. Bunlar;

  • Arama Motoru Pazarlaması (SEM)

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

  • Sosyal Medya Pazarlaması

  • İçerik Pazarlaması

  • Banner Kampanyalar

  • E-Posta Pazarlaması

  • Affiliate Marketing Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Arama motorlarının sonuç sayfalarına reklam verme yöntemidir. SEO ile organik yollarla ulaşılabilen üst sıralara, SEM ile daha hızlı ve daha etkili bir şekilde ulaşılabilir fakat SEM ücretlidir. Dolayısıyla başarısı bütçeye bağlıdır. E-ticaret siteleri için ayrıca bir önem taşır. Çünkü ilk sıradaki e- ticaret sitesinin ürün ve hizmet satabilme potansiyeli yükselir. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında daha yüksek sıralamalarda gözükecek şekilde optimize etme işlemine denir. Web sitenizin aldığı organik (ücretsiz, doğal) trafik miktarını arttırır. Sosyal Medya Pazarlaması: ürün ve hizmet tanıtımlarının sosyal ağlarda yapılması işlemidir. Düşük bütçe ile geniş kitlelere ulaşmayı sağladığı için sıklıkla tercih edilir. Sosyal ağların sunduğu pazarlama araçları ile spesifik reklamlar oluşturulabildiği için maksimum verim sağlar. İlgi alanı, yaş, cinsiyet, bölge gibi detayların ayarlanabilmesi mümkünken potansiyel müşterilerden yorum ve mesaj olarak geri bildirimler de alınabilir. İçerik pazarlaması: maddi gelirden ziyade güven ilişkisi oluşturan bir stratejidir. Temelinde satış yapma fikri olsa da içerik pazarlaması ile hedef kitlenin ilgisini çekmek, güvenini kazanmak, eğitim ve bilgi vermek gibi marka değerini artıran eylemler gerçekleştirmek mümkündür. Mevcut müşterilerin, müşteri olarak kalmasında önemli rol oynayan içerik pazarlaması, istikrarlı bir şekilde yönetildiğinde potansiyel müşterileri de yeni müşterilere dönüştürebilme gücüne sahiptir.


Banner: Reklam ve tanıtım amaçlı hazırlanan, web siteleri ile gazetelerde başlık ya da alt kısmında yer alabilecek ölçülerde ya da afiş olarak, tasarlanmış kurumsal iletişim öğesidir. Genelde logo ile bütünleşik olarak kullanılır. Siteyi görsel açıdan zenginleştirdiği gibi ziyaretçileri de olumlu yönde yönlendirmek için kullanılır. Affiliate Marketing: Türkçe karşılığıyla Satış Ortaklığı sistemi en temel tanımıyla internetten para kazanma yöntemidir. Başka firma ya da kişilere ait ürünlerin satışıyla gelir elde edilmektedir. Satışı yapan firma ya da kişi, aracılık edecek kişiye ürün satış linkini verir ve bu kişi internet ortamında satış linkini paylaşarak yapılan her satıştan para kazanır. Dijital Pazarlamanın Önemi TÜİK araştırmalarına göre 2020 yılında 16 - 74 yaş arasındaki bireylerin internet kullanım oranının %79’a, evden internete erişim imkânının ise %90,7’ye ulaşması, dijital pazarlamanın ne işe yarayabileceği hakkında çok net fikirler verebilir. İstatistiklere bakmak, dijital pazarlamanın mantığında her zaman vardır. Öyle ki dijital pazarlamanın en iyi numarası, sonucunun ölçülebilir olmasıdır. Mobil genişbant bağlantı ile internete erişim oranının da %86,9’a ulaştığını görmek, dijital pazarlamanın önemini artıran bir başka sayısal veridir. Son olarak halkla İlişkiler dehalarından S.H.Simmons; pazarlama, reklamcılık ve halkla ilişkileri farklı bir şekilde yorumlamıştı. İlginizi çekebileceğini düşündüğüm için aşağıya bırakıyorum. “Genç bir erkek sevgilisine onun zeki olduğunu, hoş göründüğünü ve hoşsohbet biri olduğunu söylerse doğru kişiye doğru şeyleri söylüyor demektir, bu da pazarlamadır. Fakat genç bir erkek sevgilisine kendisinin ne kadar yakışıklı, zeki ve başarılı olduğunu söylerse bu reklamcılığa girer. Bir kimse genç kadına sevgilisinin ne kadar yakışıklı, zeki ve başarılı olduğunu söylerse bu da halkla ilişkilere girer.”

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

DFF nedir?

Yazı: Blog2_Post
bottom of page